Istoricul Teatrului Metropolis

Despre Teatrul Metropolis

Înfiinţat la 1 ianuarie 2007, Teatrul Tineretului Metropolis, primul teatru de proiecte din Bucureşti, a intrat cu anvergură în cel de-al doilea deceniu de existenţă. Construit ca un spaţiu arhitectural a cărui certă personalitate este evidentă, pregătit minutios în ceea ce priveşte strategia culturală, Metropolis poartă girul managerului George Ivaşcu, directorul fondator al acestei instituţii.
Cei zece ani de spectacole au însumat peste 100 de premiere, peste 400 de artişti invitaţi, cei mai mulţi numărându-se din rândul tinerilor, demers firesc al unui teatru ce şi-a propus să ofere platforma de lansare a tinerei generaţii de creatori. Alături de cei tineri, a căror identitate artistică s-a conturat aici, artişti-emblemă ai teatrului românesc - actori, regizori, scenografi, coregrafi şi compozitori au păşit pe scena de la Metropolis. Mari spectacole, creaţii actoriceşti remarcabile, evenimente aniversare au făcut ca sălile Teatrului Metropolis să fie neîncăpătoare, iar spectacolele să devină sold-out cu mult timp înainte de data reprezentaţiei.
La Metropolis s-a născut şi primul proiect din Romania ce omagiază activitatea şi memoria marilor artişti de teatru şi film, „Aleea Celebrităţilor”. 34 de stele oferite până în acest moment, stau mărturie în Piaţa Timpului din Centrul vechi al Capitalei, precum şi numele a peste 100 de personalităţi dăinuie aici pentru posteritate. Tot aici, la Metropolis, a fost lansat şi primul proiect media al unui teatru, „Ziarul Metropolis”, oferind astfel publicului dar şi instituţiilor de cultură o perspectivă amplă asupra fenomenului cultural din Romania. www.ziarulmetropolis.ro a devenit în timp, cea mai consistentă platformă de promovare şi mediatizare a evenimentelor culturale naţionale şi internaţionale, o veritabilă porta-voce pentru toate domeniile artei.

Metropolis reflectă pulsul şi dinamica unui oraş viu. Şapte zile din şapte, publicul poate alege din cele peste 35 de spectacole aflate acum în repertoriu. De la comedie, dramă, musical, one-man- show, expoziţii, lansări de carte, festivaluri, concerte pâna la galele teatrului, bucurându-se astfel de cele două elegante săli de la sediul teatrului, sala Olga Tudorache (la etaj) şi Sala Amfiteatru (la parter).
Inconfundabila explozie de roşu, accentele art deco din foyere, cafeneaua de la parter în stil englezesc cu detalii subtile şi aspect impunător reflectă spiritul incandescent al lumii contemporane. Şi pentru că Metropolis vorbeşte în primul rând despre metropolă, în cartierul Titan se află de acum şi cea de a treia sală a teatrului, Sala Gloria.
La Metropolis, artiştii invitati şi povestea din spatele cortinei, culoarea, accentul, detaliul, căldura cu care eşti întâmpinat fac diferenţa, mărturisind istoria ridicării unui teatru, azi.

„Din când în când copilul din tine mai vrea să asculte o poveste. Ăsta este rostul teatrului, să vii şi, chiar dacă ai 150 de ani, să mai ascuţi o poveste. De unde vine nevoia de poveşti? Este o nevoie a fiecărui om de a şi visa. Altminteri nu te poţi echilibra, ai înnebuni să te gândeşti numai la lucruri concrete. Arta actorului este emoţia. Măcar la teatru ai şansa să vezi oameni vulnerabili, pentru că toţi eroii dramatici sunt oameni ca și noi, cu probleme și cu bucurii. Și-atunci frumuseţea acestei profesii constă în a emoţiona şi a te emoţiona din tot sufletul. Noi pe scenă și dumneavoastră în sală. Îmi vin în minte gândurile lui Henry Miller: «Ce e teatrul? Este un pod între om și om, într-un ocean de singurătate».
(George Ivaşcu – Manager, Teatrul Metropolis)