În rolul "Batranul" la Teatrul Metropolis în spectacolul
“Spitalul Comunal” de HRISTO BOICEV, regia Felix Alexa


Descriere:

n. 4 iunie 1941, Vinerea, județul Alba

A absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

În decursul carierei sale artistice a lucrat ca angajat la patru teatre:

  • 1963-1968 la Teatrul "M. Filotti" din Brăila,
  • 1968-1980 la "Teatrul Tineretului" din Piatra Neamț,
  • 1981-1990 la Teatrul Bulandra din București,
  • 1990 - în prezent - Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București


Roluri:

Roluri Teatrul Metropolis

Filmografie

  • Lumini și umbre (Serial TV) (1981 - 1982) - Sergentul Șaptefrați
  • Întunericul alb (1982)
  • Concurs (1982)
  • Ochi de urs (1983)
  • Întoarcerea din iad (1983)
  • Al patrulea gard, lângă debarcader (1984)
  • Acordați circumstanțe atenuante? (1984)
  • Fapt divers (1984)
  • Noi, cei din linia întâi (1985) - Sergentul Saptefrati
  • Trenul de aur (1986) - mecanicul de locomotivă Panait
  • Duminică în familie (1988)
  • De ce are vulpea coadă? (1988) - Bunicul
  • Flăcări pe comori (1988)
  • Dreptatea (1989)
  • Fără lumini de poziție (1989)
  • Momentul adevărului (1989) - Tatăl
  • Rămânerea (1990) - Nebunul
  • Cei care plătesc cu viața (1991)
  • Drumul câinilor (1991) - Octavian
  • A 11-a poruncă (1991) - Karl
  • Balanța (1991)
  • Șobolanii roșii (1991) - Generalul
  • Patul conjugal (1992)
  • Neînvinsă-i dragostea (1993) - Iacob Lazăr
  • Cel mai iubit dintre pământeni (1994)
  • Turnul din Pisa (2002) - Vali
  • Examen (2003) - Nea Grigore
  • Magnatul (2004) - Dr. Baltazar
  • Cuscrele (Serial TV) (2005)
  • Schimb valutar (2007) - Socrul
  • Scene de căsnicie (2008) 


Premii:

  • Premiul ACIN 1986 pentru rolurile din "Noi cei din linia întâi" și "Domnișoara Aurica" 
  • Premiul UCIN 1991 "Momentul Adevărului", "A unsprezecea poruncă", "Rămânerea", "Șobolanii roșii"
  • Premiul pentru interpretare masculină (1986) pentru rolul Sergentul Șaptefrați din "Lumini și umbre", regia Andrei Blaier.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Valentin Uritescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.