În rolul "Canciano, cetatean" la Teatrul Metropolis în spectacolul
„BADARANII”, de Carlo Goldoni, regia Dan Tudor, 2013


Descriere:

n. 2 iulie 1951

În teatru a debutat de foarte tânăr, ca elev și apoi ca student al I.A.T.C., la Teatrul Național din București, iar după absolvirea facultății 1974) devine angajatul Teatrului Mic din București.
- debut 1972 - Jeff - Jocul de-a vacanta de Mihail Sebastian, regia Mihai Berechet 



Roluri:

Roluri in teatru:
Teatrul Metropolis

Teatru

  • 1978 - Fata din Andros de Terentiu, regia Grigore Gonta
  • 1979 - Monologul cu fata la perete de Paul Georgescu, regia Sanda Manu
  • 1980 -Ivan Bezdomnâi, Levi Matei- Maestrul şi Margareta de Mihail Bulgakov, regia Cătălina Buzoianu
  • 1981 -Alexandru Turbatu- Nişte ţărani de Dinu Săraru, regia Cătălina Buzoianu
  • 1981 -Caine- Mârâiala de Paul Cornel Chitic, regia Cristian Hadji-Culea
  • 1982 -Mitru- Ca frunza dudului din rai de D.R.Popescu, regia Cătălina Buzoianu
  • 1983 -Ducele de Buckingham- Richard al III-lea de William Shakespeare, regia Silviu Purcărete
  • 1984 -Secretarul ministerial- Mitică Popescu de Camil Petrescu, regia Cristian Hadji-Culea
  • 1985 -Armand Duval- Doamna cu camelii de Alexandre Dumas, regia Cătălina Buzoianu
  • 1985 -Tache Imireanu- Mielul turbat de Aurel Baranga, regia Silviu Purcărete
  • 1986 -Georges- Amurgul burghez de Romulus Guga, regia Dan Piţa
  • 1987 -Titus Lertius- Coriolan de William Shakespeare, regia Dinu Cernescu
  • 1988 -Cetăţeanul turmentat- O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, regia Silviu Purcărete
  • 1989 -Vulpaşin -Maidanul cu dragoste de G.M. Zamfirescu, regia Grigore Gonţa
  • 1991 -Frank- Mlaştina de Caryl Churchill, regia Andreea Vulpe
  • 1991 -Thomas- Elisabeta, din întâmplare o femeie de Dario Fo, regia Mihai Lungeanu
  • 1993 -Boris Alexeevici Trigorin- Pescăruşul de A.P.Cehov, regia Cătălina Buzoianu
  • 1994 -Thalthybios- Sfârşitul Troiei de Walter Jens, regia Vlad Mugur
  • 1996 -Jacques- Cum vă place de William Shakespeare, regia Nona Ciobanu
  • 1998 -Grubi- Bine, mamă, da' ăştia povestesc în actu' doi ce se-ntâmplă în actu' întâi de Matei Vişniec, regia Nona Ciobanu
  • 1999 -Bengtsson- Sonata fantomelor de August Strindberg, regia Cătălina Buzoianu
  • 2000 -Alexandru David- Viitorul e maculatură de Vlad Zografi, regia Nona Ciobanu
  • 2001 -Harvey Kelekian, Domnul Bearing- Spirit de Margaret Edson, regia Cătălina Buzoianu
  • 2002 -Vagabondul, Watzmann- Baal de Bertolt Brecht, regia Dragoş Galgoţiu
  • 2004 - 89.89 fierbinte după '89, scenariu şi regia Ana Mărgineanu
  • 2005 - Tatal - Vitamine de Vera Ion, regia Ana Margineanu
  • 2007 - Barrymore de William Luce, regia Sabin Popescu Teatrul National
  • Mihai Eminescu din Timisoara
  • 2008 - Montero - Hamelin, legea tăcerii de Juan Mayorga, regia Claudiu Goga 
  • 2009 - Larry - Closer de Patrick Marber, regia Ilinca

Filmografie

  • Singurătatea florilor (1976)
  • Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - ep. 9-11
  • Profetul, aurul și ardelenii (1978)
  • Mihail, cîine de circ (1979)
  • Să mori rănit din dragoste de viață (1984)
  • 2006-Lacrimi de iubire-Anghel Popa
  • 2006-2007-Iubire ca în filme-Nicolae Stoian
  • 2007-2008-Inimă de țigan-State Potcovaru,co-protagonist
  • 2008-2009-Regina-State Potcovaru,co-protagonist
  • 2009-State de Romania,student la Sorbona-State Potcovaru,protagonist
  • 2009-2010-State de Romania-State Potcovaru,protagonist
  • 2010-State si Flacara,vacanta la Nisa-State Potcovaru,protagonist
  • 2010-2011-Moștenirea-State Potcovaru,co-protagonist
  • 2012-Pariu cu viața-participare speciala

Actorul a dublat, de asemenea în Cartea Junglei și Cartea Junglei 2, vocea Bagherei, care în original aparține actorilor Sebastian Cabot și Bob Joles. 



Premii:

  • Diplomă de onoare acordată de Asociația Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolul său din filmul Să mori rănit din dragoste de viață (1984[)
  • Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului" (7 februarie 2004), „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”

Note
Uniunea Cineaștilor din România (ed.) - „Premiile cineaștilor 1970-2000” (Editura și Tipografia Intact, București, 2001), p. 63.
Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004.